Eräohjelma Huuhkajaportin Vartijoissa
Erätaidot ovat tärkeä painopiste kaikessa Huuhkajaportin Vartijoiden toiminnassa, ja Suomen partiolaisten partio-ohjelman rinnalla on käytössä Järvi-Espoon eräpartiolaisten eräohjelma. Eräpainotuksen takia myös partiopaita on HuuVassa ruskea sudenpentuja lukuun ottamatta. Eräohjelmaa suoritetaan tavallisen partio-ohjelman rinnalla kaikissa ikäkausissa, ja sen avulla jokainen huuvalainen saa mahdollisuuden oppia erätaitoja monipuolisesti ja ikätasoon sopivalla tavalla.
Eräohjelmassa on kolme luokkaa: III-luokka, II-luokka ja I-luokka (helpoimmasta haastavimpaan). Jokainen luokka sisältää erä- ja partiotaitoihin liittyviä suorituksia, kuten esimerkiksi maastossa majoittumista, luonnossa liikkumista ja ensiapua. Näitä taitoja harjoitellaan ryhmien kokouksissa sekä retkillä.
Jokainen luokka huipentuu riihitykseen, jossa opitut taidot pääsevät koetukselle samaan tapaan kuin partiotaitokilpailuissakin. Riihitykset eivät kuitenkaan ole kilpailutilanteita, vaan niiden on tarkoitus olla hauskoja ja opettavaisia kokemuksia, jossa saa palautetta omasta osaamisestaan. Riihityksissä liikutaan muutaman hengen vartioissa. Riihitykseen voi osallistua, kun ryhmälle on kertynyt riittävästi taitoja.
III-luokan riihitys on riihityksistä on ensimmäinen. Siinä taitoja testataan valoisaan aikaan toteutettavalla päiväretkellä. III-luokan riihitykseen osallistutaan tyypillisesti seikkailijaikäkauden päätteeksi (noin 12 vuotiaana), mutta osallistua voi myöhemminkin. III-luokan suorittamisen jälkeen saa seikkailijaikäkauden lopetusmerkin.
II-luokan riihitykseen osallistutaan yleensä tarpojaikäisenä tai tarpoja-ikäkauden päätteeksi (noin 13-15 vuotiaana). Siinä taitoja testataan yhden yön kestävällä retkellä loppukeväällä tai syksyllä. II-luokan riihitykseen voi osallistua vasta kun III-luokan riihitys on suoritettu. II-luokan suorittamisen jälkeen saa tarpojaikäkauden lopetusmerkin.
I-luokka on riihityksistä vaativin ja on tarkoitettu samoaja- ja aikuisikäisille (yli 16-vuotiaille). I-luokan riihityksessä taitoja testataan talvisaikaan järjestettävällä kahden yön vaelluksella. I-luokan riihitykseen voi osallistua vasta kun II-luokan riihitys on suoritettu. I-luokan suorittamisen jälkeen saa samoajaikäkauden lopetusmerkin.
Riihityksiin osallistuminen on vapaaehtoista, mutta sitä suositellaan vahvasti! Ne antavat kaikenikäisille partiolaisille mahdollisuuden huomata oman osaamisensa kehitys. Riihityksiä järjestetään muutaman kerran vuodessa ja niistä ilmoitetaan sekä Pöllöpostissa että ryhmien omissa wa-ryhmissä.
Jänkäsusimerkit
Partiotoiminta on parhaimmillaan retkiä, leirejä, vaelluksia ja partiotaitokilpailuja. Aktiivisten partiolaisten palkitsemiseksi on kehitetty Jänkäsusimerkit.
Jänkäsusia voi ansaita osallistumalla aktiivisesti maastoon suuntautuville retkille (ja tekemällä niitä myös partion ulkopuolella), useamman yön kestäville leireille, partiotaitokilpailuihin ja riihityksiin. Ensimmäisen jänkäsusi-merkin voi saada aikaisintaan, kun III-luokan riihitys on suoritettu eli seikkailija-ikäkauden aikana tai sen jälkeen. Suorituksia kerrytetään kuitenkin koko partioaikana, myös sudenpentuina.
Jänkäsusimerkkejä ei tarvitse ostaa itse, vaan lippukunta jakaa niitä erätoiminnassa ansioituneille partiolaisille kaksi kertaa vuodessa, yleensä kevätretkellä ja itsenäisyyspäivän kahveilla. Ansaittua jänkäsusimerkkiä kannetaan partiopaidan oikeassa hihassa.
Jänkäsusi-merkkejä on neljä eri tasoista:
III luokan jänkäsusi
- viisi yöretkeä maastoon
- yksi partioleiri
- yksi partiotaitokilpailu
- III luokan riihitys
II luokan jänkäsusi
- 10 yöretkeä maastoon
- kaksi partioleiriä
- kaksi partiotaitokilpailua
- II-luokan riihitys
I luokan jänkäsusi
- 15 yöretkeä maastoon
- viisi partioleiriä
- viisi partiotaitokilpailua, joista yksi piirikunnallinen
- I-luokan riihitys
Erikoisjänkäsusi
- 25 yöretkeä maastoon
- 10 partioleiriä
- 10 partiotaitokilpailua, joista yksi kansallinen
- vähintään viikon kestävä erämaavaellus